Kun jij iemand iets vergeven? Ik vind dit altijd een erg lastig onderwerp. Ik merk dat ik vaak wel wil vergeven. Of dat ik vind dat ik iets moet vergeven, maar dat mijn gevoel iets heel anders aangeeft.
In de Duitse taal kent men 2 woorden voor vergeven, met elk een andere betekenis. Voor mij heeft dit een heel ander licht geworpen op dit onderwerp.
VERGEBEN: dit komt neer op het nederlandse ‘vergeven’.
Er wordt vergeving geschonken de schuld verdwijnt.
VERZEIHEN: hier kennen we in Nederland geen woord voor.
Er wordt afgezien van vergelding. De schuld blijft bestaan, maar er wordt afgezien van wraak of vergelding.
De 3 belangrijkste voorwaarden voor verzeihen zijn:
- begrijpen
- liefhebben
- vergeten
Begrijpen:
De handeling van de ander proberen na te voelen. Je brengt hiermee een afstand aan. Je neemt het als het ware niet zo persoonlijk. Er zijn wel grenzen aan gebonden, waak ervoor dat je niet uitmondt in verontschuldigen.
Liefhebben:
Een liefhebbende blik, die in de ander erkent: ‘Jij bent groter dan wat je hebt gedaan. Je hebt het gedaan, en dat is totaal verschrikkelijk. Maar je gaat niet op in je daad.’
Vergeten:
‘Diep vergeten’. Het gebeurde wordt niet uitgewist, maar zinkt weg in je geest. Dit gaat niet zonder het je eerst te herinneren. Je haalt het naar je bewustzijn, je moet er dwars doorheen. Door dit te doen, kun je de lading ervan veranderen. Zodat het niet meer als een sluimerend onrustig gevoel blijft bestaan.
Hiermee erken je de ander maar ook jezelf. Je verplicht jezelf niet tot iets onmogelijks en je doet op deze manier niets af aan hoeveel je van de ander houdt. Het gaat alleen om wat de ander gedaan heeft en niet wie hij/zij is.
Liefs,
Jolanda