Kunnen lichamelijke klachten ontstaan door onverwerkte emoties?
02 augustus 2022 

Kunnen lichamelijke klachten ontstaan door onverwerkte emoties?

Een onrustig gevoel maakt zich al lange tijd meester van je. Om de minste of geringste emotionele gebeurtenis schieten de tranen je al in de ogen en wanneer er op je werk onverwachts iets vervelends tegen je gezegd wordt klap je of gelijk dicht, of reageer je direct vanuit je emotie zonder na te denken wat je eigenlijk zegt. 

Het lijkt soms wel of jouw emoties je volkomen in hun macht hebben in plaats van andersom.

Herken jij je in bovenstaande verhaal? Dan kan het zijn dat jouw system vol zit met onverwerkte emoties.


Emoties verwerken

Het is schering en inslag. De manier waarop mensen emoties verwerken is niet veel meer dan het (liever niet) voelen, er een dag of twee (hooguit) een week rot om voelen, maar daarna is het wel klaar en gaat men weer verder met de rompslomp van alle dag.

We willen ons namelijk niet rot voelen of verdrietig. Daarnaast zit je partner, je vrienden of je kinderen ook niet te wachten op een verdrietig of boze vriendin of ouder.

Bijna allemaal hebben we het ook zo geleerd vanuit onze opvoeding. Als klein kind heb  je vast wel de uitspraken : ‘Niet zo boos doen.’, ‘Niet zo aanstellen.’ , ‘Net zo huilen, het valt wel mee.’, ‘Kom op, even flink zijn.’,  gehoord. 

Wanneer je in je opvoeding meekrijgt dat ‘negatieve emoties’ er eigenlijk niet mogen zijn, dan is het niet zo verwonderlijk dat je later in je leven geen idee hebt hoe je deze emoties moet verwerken. En dus verwerk je ze niet.


Opstapeling in je energetisch systeem

Je kunt je zo voorstellen dat al deze onverwerkte emoties zich in je systeem opstapelen. De ‘stapel’ met onverwerkte emoties wordt steeds groter en er komt een punt dat je niet mee weet waar de emotie die onderop de ‘stapel’ ligt ook al weer vandaan kwam. Toch zit deze emotie in je systeem en wordt elke keer dat er een soortgelijke gebeurtenis plaatsvindt getriggerd. 

Je lichaam vindt het niet fijn dat je energetisch zoveel extra bagage mee blijft slepen. Ze ziet het eigenlijk als een soort aanval op je systeem. Hierdoor wil het je waarschuwen en past het zich ook aan.

Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld wanneer je getriggerd wordt in je eigenwaarde. Elke keer wanneer er een emotie komt die de eigenwaarde aanraakt en onverwerkt in je systeem blijft hangen zal je lichaam vertalen naar: ‘Ik ben niet goed / sterk genoeg.’ Waarop je lichaam je botten en spieren sterker gaat maken . Dit resulteert vaak in reumatische klachten. Pijnlijke spieren en botten. Dikke gewrichten en soms zelfs ontstekingen. 

Mensen die een erg laag zelfbeeld hebben erkennen dat ze veel last hebben van chronische pijn in botten en spieren. Het lijkt op reuma, maar vaak zonder dat er ontstekingswaarden in het  bloed gevonden worden

‘Leer er maar mee leven.’, is een veelgehoorde uitspraak door mensen met deze klachten.


Emoties verwerken op de juiste manier voorkomt lichamelijke klachten

Wanneer je leert om op de juiste wijze je emoties te verwerken en ervoor zorgt dat al je onverwerkte emoties uit je systeem verdwijnen zul je merken dat je lichamelijke klachten sterk verminderen of zelfs weg zullen blijven. 


In mijn e-book geef ik je allerlei DIY tips om aan de slag te gaan met verwerking

Doe er je voordeel mee!


Liefs,

JolandaOver de schrijver
Reactie plaatsen