Jaloezie

Jaloezie. We hebben er allemaal mee te maken.


Op die ene collega, die er altijd zo leuk uitziet. 

Op de buurman, die zo’n mooie auto heeft. 

Op die moeder op het schoolplein, die er ‘s ochtends wel tip-top uitziet.


Jaloezie is een klein monstertje dat grote vormen aan kan nemen. Je hebt een gezonde vorm van jaloezie. Dat is jaloezie waarbij je ook blij kunt zijn voor de ander. Bijvoorbeeld op je vriendin, die een reis naar Las Vegas wint. Tuurlijk had jij dat ook willen winnen, maar hé, je bent super blij voor haar dat zij gaat.

Het is niet deze jaloezie waar ik het over heb. dit gaat over de vorm van jaloezie waarbij je jezelf naar beneden haalt. Het vreet aan je, en je wordt er steeds ongelukkig door.

Je wilt het wel stoppen, maar hoe? 

Dat stemmetje in je hoofd blijft maar aan de gang. Alsof je er geen grip op hebt. 

Jaloezie komt voort uit een eigenwaarde probleem. Wanneer je heel blij zou zijn met jezelf en met alles wat er in je leven is, dan hoef je niet jaloers te zijn. Dan heeft dat stemmetje geen kans.

Daar zit hem dus de kneep. Ga eens na voor jezelf wat er schort aan je eigenwaarde. Wanneer steekt die jaloezie de kop op…. En wat heeft het je dan te vertellen? Waar kun je aan werken om dit stukje van jezelf te helen. Wat is er gebeurd waardoor dit stukje in jezelf ‘kapot’ is gegaan. Ga op zoek naar de kern en wees mild naar jezelf. Accepteer en doorvoel de emoties die je vindt, want zolang je dat blijft wegdrukken, blijft het alleen maar in je systeem. Schrijf in een schriftje waarom je dit gevoel hebt en wat het met je doet. Net zo lang tot je er niet meer over kunt schrijven.


Nog even kort samengevat:

  • ontdek waar je ‘struggle’ zit, door goed te kijken wanneer de jaloezie de kop opsteekt.
  • voel de emotie en laat die vooral toe.
  • ruim je emotie op door het van je af te schrijven.

Zorg ervoor dat je het stap voor stap doet, neem de tijd, en wees mild naar jezelf. 

Je hebt ook niet in één dag leren fietsen… 


Liefs,

Jolanda


PS: Meer weten over emoties en hoe je ze aanpakt?

Download mijn e-Book 

Over de schrijver
Reactie plaatsen