Hoe krijg je controle over je emoties?
02 augustus 2022 

Hoe krijg je controle over je emoties?

Misschien vraag je je wel af of het überhaupt mogelijk is om controle te krijgen over je gevoelens..

Want bij jou zijn ze direct voor handen wanneer nodig.


In het verkeer zit je regelmatig scheldend achter het stuur en op je werk ben je het regelmatig boos en geïrriteerd wanneer er weer eens iets niet goed geregeld is.

Thuis lopen de emoties ook hoog op als je je voor de zoveelste keer aangevallen voelt door je partner en je vanuit het niets ontploft in een woede aanval en uiteindelijk huilend op je bed neerploft.


Ja, wat zou het fijn zijn om controle te krijgen over je emoties. 


Zin in tips? Hier komen ze!


  • Druk je emotie niet weg, maar doorvoel hem juist.

Wanneer je emoties alsmaar wegdrukt belast je je systeem met een stapel aan emoties. Op een gegeven moment zijn het zoveel emoties bovenop elkaar, dat je niet meer weet wat de eerste emotie ook alweer was, terwijl de emotie wel mee triggert wanneer er iets soortgelijks gebeurd. 

  • Onderzoek welke emotie je voelt

Het is belangrijk om te weten welke emotie je precies voelt, omdat je daardoor kunt ontdekken wat het is wat jij mist of triggert. Je bent bijvoorbeeld verdrietig, teleurgesteld of boos. Echter gaat onder boosheid 9 van de 10 keer verdriet schuil. 

  • Wat heeft de emotie jou te vertellen

Elke emotie die jij voelt heeft een andere boodschap. Bijvoorbeeld verdriet geeft je de boodschap dat je dat wat ooit zoveel waard in je leven had los moet of kan gaan laten. Boosheid geeft aan dat je ergens je grens niet goed genoeg hebt aangegeven of bewaakt. Enz.

  • Neem de volle verantwoording voor jouw emotie

Niemand anders dan jij draagt de verantwoording voor wat jij voelt. Zelfs niet de persoon die jouw bijvoorbeeld verdriet aandoet of boos maakt. Want jij voelt de emotie, niet die ander. Wanneer je dit kunt omarmen en kunt toepassen zul je gaan ervaren dat je emoties je niet meer de baas zullen zijn.Liefs,

Jolanda


PS: Dieper ingaan op jouw emoties en ontdekken waar ze vandaan komen? 

Ik kijk graag even met je mee!

Over de schrijver
Reactie plaatsen