Aangeleerde overtuigingen

Aangeleerde overtuigingen….. hoe zit dat nou eigenlijk?


We zijn allemaal ooit eens geboren :) en opgegroeid in een sociale omgeving. Welke dat dan ook maar is geweest. Dit geldt ook voor je ouders/opvoeders. En ook weer voor hun ouders/opvoeders.

Ieder mens groeit dus op met de overtuiging van zijn ouders of opvoeders.

Wanneer je teruggaat in de tijd kun je je voorstellen dat de overtuigingen heel anders waren dan wat zou passen bij de tijd waar we nu in leven.

Als voorbeeld neem ik even het huidige telefoongebruik. Toen ik klein was waren er geen telefoons. Mijn broertje en ik waren nagenoeg elke dag buiten. We bouwden hutten, speelden een potje voetbal of verstoppertje en hielpen mijn ouders met groente en fruit die ze op het bouwland hadden gepoot.

Ik kan me nog herinneren dat we vaak een ‘rondje’ liepen en dat mijn moeder me alle plantennamen leerde van de planten die we in de berm tegenkwamen. Ik wist het verschil tussen en koe en een pink. Ik kende veel vogels bij naam. En wist dat een kalfje het fijn vind om op je hand te sabbelen. Ik weet zelfs nog hoe dat voelde…

Mijn kinderen zijn opgegroeid met tablets, televisiezenders waar altijd wel een kinderprogramma op te vinden is en hebben beide een smartphone. 

Toen ze echt klein waren speelde ze nog best veel buiten, maar die tijd ligt nu achter ons.

Hun leven speelt zich af op die telefoon.

Als ik nu de overtuiging aangenomen zou hebben dat het verkeerd is om veel op je telefoon te zitten, dan zouden mijn kinderen opgroeien met die overtuiging.

Gelukkig is dat niet het geval. En uiteraard geef ik ze mee dat het gezond is om naar buiten te gaan, heb ik een poging gedaan om ze ook de namen te leren van de planten die we hier tegenkomen en is er ook een grens aan het telefoongebruik. Maar ik interesseer me ook voor wat er zich op hun telefoon afspeelt. Ik luister naar hun muziek, ik kijk de filmpjes die ze grappig vinden, ik volg ze op Instagram en er is zelfs een periode geweest dat we met het hele gezin Pokemons hebben gevangen. 

Ik realiseer me gelukkig dat ik hierin geen aangeleerde overtuiging heb, en wil ze meegeven dat wanneer het erop aankomt, gesprekken het best verlopen wanneer je iemand in de ogen kijkt en een verbinding maakt met het hart van de ander.


Heb jij aangeleerde overtuigingen? 

Weet je ook welke dat zijn? 

En hoe je ze kunt keren?


In de tweede module van TRIP ga je kijken naar welke overtuigingen van jou zijn en welke zijn aangeleerd, zodat je een pure verbinding kunt maken met jezelf en gaat ontdekken wie jij in diepste wezen bent.


Liefs,

Jolanda

Over de schrijver
Reactie plaatsen