5 Tips om te kunnen waarnemen vanuit je intuïtie..
22 juli 2019 

5 Tips om te kunnen waarnemen vanuit je intuïtie..

In deze blog vind je 5 tips om vanuit je intuïtie te kunnen waarnemen en keuzes maken. Maar eerst leg ik je graag uit wat intuïtie nu eigenlijk is en hoe je het kunt onderscheiden van je gevoel.


Met je intuïtie kun je direct waarnemen, zonder dat dit gestoeld is op een eerdere ervaring of een redenatie. 

Toch is het vaak lastig om te ontdekken of je iets vanuit je intuïtie waarneemt of vanuit je gevoel. Want dit zijn toch echt twee verschillende manieren van waarnemen.

Ingevingen vanuit je intuïtie kun je blind volgen. Ingevingen vanuit je gevoel kunnen gestoeld zijn op eerdere ervaringen. Maar hoe herken je het verschil tussen deze twee?Ik neem het volgende voorbeeld:

Je loopt alleen in een straat vlakbij het centrum van de stad en al een tijdje loopt er iemand achter je. Je hebt al eens achterom gekeken en hebt gezien dat het iemand is met een capuchon ver over het hoofd getrokken. Je versnelt je pas en je merkt dat je hartslag omhoog gaat. Je voelt je totaal niet veilig. Overdrijf je nu of moet je gewoon de eerste de beste winkel ingaan die je tegenkomt?

De vraag is of jij je altijd onveilig voelt wanneer je alleen op straat loopt waar niet veel andere mensen lopen. Zo ja, dan is het in dit geval een waarneming vanuit je gevoel omdat het gestoeld is op een eerdere ervaring. Misschien ben je echt wel eens nagezeten door iemand die niet veel vriendelijke bedoelingen had. Of relateer jij je onveilige gevoel aan de ver over het hoofd getrokken capuchon, omdat die je doet denken aan die inbreker die je op heterdaad hebt betrapt. Of misschien had je, toen je nog klein was, wel een buurman die nooit iets zei en altijd een beetje grimmig was maar die op hetzelfde moment dat jij naar school liep achter je aan liep, op weg naar zijn werk.

Heb je normaal gesproken geen last van dat je je onveilig voelt op straat dan is het waarnemen vanuit je intuïtie en zou ik er zeker voor kiezen om zo snel mogelijk bij een winkel of op een plaats te komen waar meer mensen zijn.

Je intuïtie is gebaseerd op je gevoel en op logica. Maar niet op ervaringen vanuit het verleden. Uiteraard moet je je gevoel niet wegcijferen in zo’n geval, maar het is altijd verstandig om voor jezelf te ontdekken wat er achter zit.

Hoe kun je nou meer op je intuïtie afgaan en het verschil tussen gevoel en intuïtie ontdekken?

Hieronder de tips!


  • Wat is je eerste indruk?  Wees je bewust van je eerste indruk is zonder dat je hoofd er van alles van vindt.
  • Geef jezelf wat tijd. Voordat je iets besluit, ga wat anders doen. Loop een rondje en voel, in plaats van allerlei argumenten aan te gaan dragen.
  • Neem in je hoofd een beslissing en voel hoe je lichaam reageert. Als iets niet goed voelt, merk je dat vaak in je lijf. 
  • Wees eerlijk tegen jezelf. Kies niet voor dat waarvan je denkt dat sociaal gewenst is. Kies voor dat wat jij wilt. En als het niet meer goed voelt, dan is het tijd voor verandering.
  • Schrijf. Noteer elke ervaring die je vanaf nu meemaakt wanneer je kiest vanuit je intuïtie. Beschrijf wat er gebeurde, hoe het voelde, hoe je tot de beslissing kwam. Wanneer je dit regelmatig doet, zul je merken dat kiezen vanuit je intuïtie je tweede natuur wordt.Liefs,

Jolanda

Over de schrijver
Reactie plaatsen